2015-01-29

Miten lämpöoppia pitäisi opettaa

Graduohjaaja oli ärtynyt. Suurin osa hänen opiskelijoistaan oli tehnyt esseetehtävässä saman virheen. Virheen lähteeksi paljastui Wikipedia, jossa lämmön käsite oli selitetty väärin.*

Ongelman alku ja juuri on ilmeisesti siinä, että arkisessa suomen kielessä käytetään sanaa lämpö ikään kuin se olisi sanan thermal suomennos ja yhdyssanan alkuosa. Esimerkiksi thermal energy suomennetaan lämpöenergiaksi, jota puolestaan käytetään lämpömäärän tai lämmön synonyymeina - väärin. Thermal whatever suomennetaan lämpö-sitäsuntätä, vaikka käsitteellisesti oikea suomennos olisi terminen sitäsuntätä. Lämpö tarkoittaa samaa kuin englannin heat - ei siis se hellekeli, vaan se energia, joka siirtyy kuumemmasta kappaleesta kylmempään.

Englanniksi termodynamiikan alkeita opiskelevan on varmaankin helpompi olla sekoittamatta käsitteitä temperature ja thermal energy.** Kokemukseni mukaan suomenkielinen kahdeksasluokkalainen ymmärtää peruskoulun termodynamiikan*** kurssista keskimäärin tämän verran:

Lämpöblaablaablaa blaablaablaa blaablaablaa. Laalaalaa laalaalaa celsiusaste 1°C laalaalaa. Laalaalaa lämpölaajenemisen vuoksi putket rikkoutuvat talvella laalaalaa.

Graduohjaaja tuli siihen tulokseen, että suomen kieleen tarvitaan uusi sana tarkoittamaan samaa kuin englannin heat. Sen jälkeen sanan lämpö voisi hyväksyä sanan terminen suomennokseksi. Miten olisi lieke, jota käytettiin 1800-luvulla sähkön synonyymina? Ei kai kukaan hywin wanhan koulukunnan fyysikko**** ole vaarassa hämmentyä uudesta käsitesekaannuksesta?



* Graduohjaajan ärtymyksen seurauksena hälytettiin päivystävä fyysikko korjaamaan Wikipedian tekstiä.
** Tosin ehkä englanninkieliselle koululaiselle heat voi tarkoittaa samaa kuin a hot temperature. Mitenkähän saksankielinen koululainen käsittää sanan Wärme?
*** jolle siis lämpöoppi on huono ja harhaanjohtava suomennos
**** Yksi labrakavereistani kertoi käyttäneensä hiukkasfysiikan tentissä huvin vuoksi kotoperäistä sanaa erkale. En tiedä, oliko se halpaa huvia, vai maksoiko se pistemenetyksiä arvostelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti